friv

3 Aralık 2013 Salı

Friv Balon Patlatma Oyunu

Günümüzde eğitime verilen önemin bir hayli artmış olduğunu gözlemliyoruz. Geçmişe oranla eğitim seviyesi her kuşakta bir nebze daha artarak, bugünkü noktaya ulaşmış durumda. Durum böyle olunca, eğitim verilecek yaş sınırı da gittikçe küçülüyor. Eski dönemlerde 7 yaş okula başlamak için uygun yaş sınırıyken, günümüzde okula başlama yaşı 3 yaşa kadar düşmüş durumda. Hatta eski dönemlerde ay farkı ile okula öğrenci kaydı yaptırılamazdı. Şimdilerde, okula gerekli dönemde kayıt yaptırılmadığı için, cezai işlemler dahi uygulanmakta. Çocuklara verilen eğitimin temelinin güçlü olması için de, aile desteğinin gerekliliğini göz önünde bulundurmak gerek. Okullarda verilen eğitim, tek başına bir çocuğun gereksinimleri, öğrenmesi gerekenler için yetersiz kalmakta ve günlük yaşamında mutlaka ekstra destek almak durumunda. Ekstra desteği ise, günümüzün eğitim tarzı ile kolaylıkla vermek mümkün.
                Çocukların beyin gelişimleri için, destek amaçlı internet kullanılabilir. İnternetin yararlı özellikleri göz önünde bulundurulmalı ve değerlendirilmelidir. Şayet ev ortamında internet yoksa internet edinmek, çocuk gelişimi açısından da faydalı olacaktır. Bazı aileler internetin sakıncalı içeriklerinden çocuklarını korumak istemekte. Elbette ki her aile bu bilinçte olmalı ve gereği neyse çeşitli sınırlandırmalar ile gerekliliklerini yerine getirmelidir. İnternetin sakıncalı içeriklerinden kaçınmak ise; aile internet paketleri ile mümkün olmakta. Peki, internet, çocuk gelişimi açısından ne tür faydalar sağlamakta ve çocuklara ne tür imkanlar sunmaktadır?



                İnternet üzerinden, günümüzde milyonlarca oyuna kolaylıkla ulaşma şansımız bulunmakta. Durum böyle olunca, çocuklara yönelik pek çok oyun çeşidi olduğunu ve çocukların zihin gelişimine katkıda bulunduğunu da söylemekte yarar var. Bu oyunların içerisinden bir tanesi var ki, dünyayı kilitlemiş durumdadır. Bu oyun; büyük küçük fark etmeden, 7’den 70’e kadar tüm insanların severek oynadığı balon patlatma oyunlarıdır. Balon patlatma oyunları, hem çocukların hem yetişkinlerin ilgisini oldukça çekmekte ve çocukların beyin gelişimine de ciddi katkılar sağlamaktadır. Balon patlatma oyununda, aynı renkte bir araya gelen balonları patlatmak esas alınır. Bu işlem gerçekleşirken, çocuklar basit matematik kullanarak, aynı renkte olan balonları bir araya getirmeye çalışırlar. Bu esnada sayısal zeka harekete geçer. Balonları patlatırken hedef almak ve doğru yöne balonları fırlatmak da oldukça önemlidir. Bu noktada da çocuklar dikkat toplama konusunda uyarılırlar. Beyin dikkat toplama konusunda aktif hale geçer ve beynin sağ lobunda hareketlenmemeler başlar. Genelde insanlar sağlaktır. Beynin sağ lobu ise, vücudun sol kısmını çalıştırır. Bu noktada çocuk hem sağ hem sol lobunu etkin kullanmaya yönelir. Böylelikle zeka gelişimine de katkı sağlanmış olur. Balon patlatma oyunu, çocukların aynı zamanda renkleri öğrenmesi için de hem eğlenceli hem öğretici bir oyundur. Renklerin kavranması genelde 2 ile 4 yaş arasında gerçekleşir. Bu yaş grubundaki çocuklar da, balon patlat oyununu kolaylıkla oynayabilmektedirler. Beyin gelişimine destek sağlanırken, öğretici özelliğiyle çocuklar eğlenerek öğrenmeye başlar.

                Çocuklar, balon patlatma oyununun keyfine vardıklarında, severek öğrenmeye de kendilerini açacaklar. Balon patlatırken, skora ulaşma isteği de, çocuğu hayata hazırlamak adına etkili bir yöntemdir. Hayat, bir yarıştır. Bu yarışa küçük yaşlarda başlayan çocuklar, hayata daha hazırlıklı ve deneyimli başlarlar. Bu da başarının aslında küçük bir sırrıdır. Friv Balon patlatma oyunları, basit görünümlü ancak oldukça öğretici oyunlardır. Oyunların keyif verici yanı, çocuklar oyun oynadıkları esnada, yetişkinlerin de onlarla birlikte vakit geçirmesine olanak sağlamaktadır. Balon patlatırken, yetişkinler de keyif alacak ve çocuklarına aynı zamanda yardım ederek onlarla daha fazla vakit geçirme şansı bulacaklar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder