friv

18 Kasım 2013 Pazartesi

Friv 100

                Bilgisayar oyunları yalnızca on sene öncesine kadar yalnızca profesyonel firmalar tarafından üretilen ve toplumun kısıtlı bir kesimine hitap eden eğlence ürünleri iken, günümüzde artan teknolojik imkanlar ve oyun hazırlamanın alternatif yönleri ile neredeyse her yaştan insanın severek kullandığı profesyonel veya amatör uygulamalar halini almışlardır. Oyun endüstrisi halen milyar dolarlık bütçeler ile ifade edilen şirketlere ev sahipliği yapıp bu şirketlerin ürettiği gerçeğin ta kendisi olmaya aday başarılı oyunlara sahip olsa da, flash oyun imkanları ile bilgisayarlar veya internet ile yeni tanışmış kişilerin adım attığı bir alan olmuştur.
                Flash oyunlar kendi aralarında ikiye ayrılmaktadırlar. Bir kısım uygulama yeni fikirler üzerine yoğunlaşıp farklı ve eğlenceli oyun türleri yaratılmasına hizmet verirken, bir diğer kısım ise nostaljik oyunların günümüze uyarlanmasını sağlamaktadır. İkinci kısım daima daha fazla yetişkin oyuncunun gençlik ve çocukluk yıllarını hatırlattığı için ilgi odağı olsa da, amatör isimlerin yarattığı farklı konseptler de bu geniş pastadan pay almayı başarmaktadırlar. Tüm bu uygulamaların kullanıcılar ile buluşmasını sağlayan profesyonel oyun siteleri de inanılması güç ölçüde ziyaretçi akınına uğramaktadır.


                Konu flash oyun siteleri olduğunda şüphesiz ilk sırada yer alacak olan Friv, uzun yıllardır güncellik, orijinallik ve içerik zenginliği bakımından liderliği elinde bulundurmaktadır. Benzer oyun siteleri ile hiçbir benzerliğinin olmamasına rağmen bilgisayarlar ve mobil cihazlar üzerinden en sık ziyaret edilen oyun sitesi olması, sektörde yarattığı başarılı imaj ve kalitesinin göstergesi olarak belirtilmektedir. Sitenin ana sayfası üzerinde bulunan tam iki yüz elli adet oyun, ziyaretçiye geniş ana ve alt menü seçenekleri ile uğraşmadan tek tıklama ile sonuca ulaşma şansı vermektedir. Her bir oyunun ekran görüntüsü olarak seçilen ufak bir resim ile sergilendiği Friv sitesi, bu sayede insanların geniş arama sürelerinden kurtularak bir nevi sürpriz eğlence imkanına sahip olmasını sağlamaktadır. Friv’in dikkat çeken bir diğer yönü ise uygulamalarının özenle seçilmesidir. Alternatif adreslerde uygulanan sığabildiğinde oyun doldurma mantığı, başarılı ismin yöneticileri tarafından tasvip edilmemektedir. Az ama öz mantığı ile çalıştığı söylenebilecek olan Friv, sayfasında yayınlayacağı her bir oyunu özenle seçmekte ve kullanıcılarına sunmadan önce yoğun bir deneme sürecine tabii tutmaktadır. Bir oyun ancak binlerce kişi tarafından oynanıp üstün beğeni seviyesine sahip olduktan sonra Friv sayfasında yayınlanmaya hak kazanabilmektedir. Bu bakımdan oyun severler de, açtıkları tüm oyunlar ile kendilerini sıkı bir eğlencenin beklediğini anlayabilmektedirler.
                Başarılı isimden ilham alarak yayın hayatına başlamış bir diğer adres ise Friv 100’dür. Taslak yapısı olarak referans site ile benzerlik gösteren Friv 100’de aynı zamanda yeni oyunlar, popüler oyunlar ve karışık oyunlar alt menüleri bulunmaktadır. Uygulamalar yine küçük resimler ile sunulmuş olup, kişilerin fuzuli açıklama ve reklamlar ile karşılaşmaması sağlanmaktadır.  Friv 100’ün ziyaretçilerini en mutlu eden taraflarından birisi ise popüler Android oyunların flash versiyonlarını bulundurmasıdır. Angry Birds, Fruit Ninja, Billard ve benzer pek çok oyunun bilgisayarlarda oynanabilir versiyonlarını içinde barındıran Friv 100, daha uzun yıllar boyu başarılı grafiğini devam ettireceğe benziyor.

                Flash oyunların günümüzün gelişmiş grafik ve ses imkanları arasında kendine bu denli yoğun yer bulması, insanların aslında bilgisayarlardan ne denli basit bir eğlence şansı istediğini kanıtlar niteliktedir. Kısa boş vakitlerinde veya arkadaşları ile bir arada bulunduğu sosyal ortamlarda ani ve zahmetsiz eğlence yaşamak isteyen kişiler, bu başarılı adresleri ziyaret ederek kısa sürede tatmin olmayı başarmaktadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder